Z Tipi Ve Dairesel Yangın Merdivenleri Arasındaki Farklar
İnsanların binalarda kullanılan z tipi ve dairesel yangın merdivenleri arasındaki farklar konusunu öğrenmesi gerekir. Bu konuyu öğrenmeleri yeni yapılan veya yangın merdivenine sahip olmayan binalar için doğru merdivenin belirlenmesini sağlar.
Z tipi ve dairesel yangın merdivenlerinin arasındaki farkları şu başlıklarda incelemek mümkündür;
- Tasarım farkı
- Genişlik ve yükseklik farkı
- Montaj farkı
- Uygulama farkı
- Kullanım alanı farkı
- Maliyet farkı
Bu farklar içerisine kişisel talepler, yapısal özellikler ve işlevsellik gibi farkları da eklemek mümkündür. Bu farkların dışında yangın merdiveni belirlemeden önce yönetmelik bilgisi edinilmeli ve seçilen merdivenin yönetmeliğe uygun olduğundan emin olunmalıdır.

Tasarım Yönünden Farklar
Dairesel ve Z tipi yangın merdivenleri tasarım yönünden birbirinden farklıdırlar. Z tipi merdivenlerin dışarıdan görünümü Z harfine benzer. Bu merdiven kullanıldığında katlar arasında merdivenin görünümünün yön değiştirdiğini görmek mümkün olur. Ayrıca bu merdivenler her yönden tahliyeyi sağlamaları sebebiyle zikzak yangın merdiveni ismiyle de kullanılırlar.
Dairesel tip merdivenlerin tasarımı daire şeklinde görülür. Merdiven ve korkuluklarının görünüşü daire formunda olduğundan basamak farklılıkları da vardır. Bu merdivenler silindirik ya da spiral merdivenler olarak da bilinirler.
Genişlik Ve Yükseklik Yönünden Farklar
Z yangın merdivenlerinde kullanılması gereken basamak genişliği minimum 25 cm olur. İnişi sağlayacak iki basamağın arasındaki yüksekliğinse 18 cm’yi geçmemesi gerekir.
Dairesel yangın merdivenlerinde kullanılması gereken basamak genişliği minimum 25 cm olur. İnişi sağlayacak iki basamağın arasındaki yüksekliğinse 17.5 cm’yi geçmemesi gerekir.
Yangın merdivenlerinin bitiş yüksekliği yönünden de farkı bulunur. Z tipi merdivenlerin 3 metre yükseklikte bitişinin sağlanması mümkünden dairesel merdivenlerde bitiş yüksekliğinin maksimum 2,5 metre yükseklikte bitirilmesi mümkündür.
Z tipi merdivenlerin genel genişliğinin minimum 80 cm olması gerekirken dairesel tip merdivenlerin minimum 100 cm olması gerekir. Bu durumda dairesel tip merdivenlerin daha geniş olduğunu ve hareket kolaylığını sağladığından söz etmek mümkün olur.

Yangın Merdiveni ve Acil Durumlardaki Birincil İşlevleri
Yangın merdiveni, yangın, deprem veya diğer tehlikeli durumlar gibi acil durumlarda güvenli ve erişilebilir bir tahliye rotası sağlamak için tasarlanmış hayati bir güvenlik özelliğidir. Birincil işlevi, iç yollar tehlikeye girdiğinde sakinlerin binadan hızlı ve güvenli b
Montaj Yönünden Farklar
Z tipi ve dairesel yangın merdivenleri binalara yapılan montaj yönünden farklılıklar içerir. Z tipi merdivenlerin montajı için binaların yan cepheleri veya arka cepheleri kullanılır. Böylelikle yangın merdiveninin bina estetiğini bozması engellenir. Bu merdivenlerin montajı yapılmadan önce ise kullanılacak duvarda korumalığı olmayan kapının bulunmamasına özen gösterilmesi gerekir.
Dairesel tip yangın merdivenlerin montajının yapılması için binanın arka cephesi kullanılır. Merdiven silindirik görünümde olduğu için estetik yönünden bir dezavantaj oluşturmaz.
Uygulama Yönünden Farklar
Z tipi ve dairesel tip yangın merdivenleri uygulama yönünden birbirinden ayrılır. Dairesel olan yangın merdivenlerinin maksimum 9,50 metre yükseklikte olmaları gerekir. Yönetmelik gereği bu yüksekliğin geçilmesi mümkün olmaz. Yönetmeliğe göre bu merdivenlerin kullanılacağı binalar için her katta merdiveni kullanacak maksimum 25 kişinin olması gerekir.
Z tipi merdivenlerde yükseklik sınırı bulunmaz. Ancak merdivenin kurulacağı binanın uzunluğu 21.50 metre ise merdiven çevresinin kapatılması önerilir. Merdiven çevresinin kapatılması sayesinde güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalınmaz.

Kullanım Alanı Yönünden Farklar
Her iki yangın merdiveninin kullanım alanları farklıdır. Kullanım alanları yönünden farklar;
- Z tipi merdivenler yüksek katlı apartmanlar için uygunken dairesel tip merdivenler 3-4 katlı binalar için uygundur.
- Z tipi merdivenler okullar, devlet kurumları, hastaneler ve hapishaneler için uygunken dairesel merdivenler bu kurumlar için genellikle uygun olmaz.
- Dairesel merdivenler dar alanlarda kullanımına uygunken Z tipi merdivenler daha geniş alanlar için uygundur.
- Dairesel merdivenlerin uzunluğunun 9.50 metreyle sınırlı kalması nedeniyle kullanım alanları sınırlı iken Z tipi merdivenlerde sınır bulunmaz.
Bunların dışında dairesel merdivenlerin bazı okullar ve hastaneler için kullanıldığını görmek mümkündür. Binanın yapılış yılı, binanın durumu ve kullanacak kişi sayısı gibi detaylar bu merdivenin kullanılmasına imkan tanır.
Maliyet Yönünden Farklar
Z tipi ve dairesel yangın merdivenlerinin arasındaki sonuncu fark maliyet yönündendir. Z tipi merdivenler dairesel merdivenlere oranla daha maliyetlidirler. Maliyetin Z tipi merdivenlerde fazla olma nedeni ise bu merdivenlerin daha geniş alanlara kuruluyor olmalarıdır. Ayrıca yükseklik sınırının bulunmaması kullanılan malzeme ve işçilik ücretlerinin yükselmesi yönünde etkili olur.
İlginizi Çekebilir!
-
Z Tipi Ve Dairesel Yangın Merdivenleri Arasındaki Farklar
-
Yangın Merdiveni Kullanımında Yapılan Yaygın Hatalar
-
Yangın Merdivenleri Yükseklik Ve Malzeme Seçimi
-
Yangın Merdiveni Bakımı ve Uzun Ömürlü Kullanım İçin İpuçları
-
Her Apartmanda Yangın Merdiveni Olmak Zorunda mı?
-
Binalarda Yangın Merdiveni Kaç Kattan Sonra Yapılır?
-
Çelik Yangın Merdiveni
-
Yangın Merdiveni Çelik mi Betonarme mi?
-
Hastanelerde Yangın Güvenliği Kontrolü Nasıl Yapılır?
-
Okullarda Yangın Güvenliği Kontrolü Nasıl Yapılır?
-
Yangın Merdivenini Kim Denetler?
-
Yangın Merdiveni Amacı Dışında Kullanılabilir mi?
-
Yangın Merdiveni Kullanım Alanları
-
Yangın Merdiveni Bodrum Kata Kadar İnmek Zorunda mı?
-
Yangın Merdiveni Genişliği Kaç Cm Olmalı?
-
Yangın Merdiveni Ölçüleri
-
Yangın Merdiveni Nerede Olmalı?
-
Hayati Önem Taşıyan Yangın Merdiveni ve Seçim Kriterleri
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
İkinci El Yangın Merdiveni
-
Binalarda Yangın Merdiveni Nasıl Olmalıdır?
-
Yangın Merdiveni Acil Kaçış
-
Otellerde Yangın Merdiveni Yönetmeliği
-
Okullarda Yangın Merdiveni Yönetmeliği
-
Yangın Hidroforu Bağlantı Şeması Nasıl Olmalı?
-
Yangın Merdiveni Planı Çizimi
-
Yangın Merdiveni Nasıl Olmalı Yönetmelik?
-
Yangın Merdiveni Projesi