Yangın Merdiveni Bakım Maliyeti Nasıl Düşürülür?
Yangın merdiveni bakım maliyeti tüketicilerin gözünü korkutan ve ödeme konusunda tereddüt yaşadıkları maliyetlerin başında gelmektedir. Bir hizmeti satın aldıktan sonra periyodik bakımını yaptırmak ve bu konuda yetkili firma ile sözleşme imzalayarak belirli ücretler ödemek tüketiciler tarafından külfet olarak algılanmaktadır. Peki, yangın anında bakımsızlık nedeniyle yaşanacak kayıplar? Bakım maliyetinden daha mı yüksek?

Bu yüzden yangın merdiveni yaptıran tüketicilerin tüm yangın ekipmanlarında ve söndürme sistemlerinde olduğu gibi düzenli bakımı ihmal etmemesi gerekir. Günümüzde birçok sektörde birden başlayan ve parlayan yangını kontrol altına almakta zorluk çeken çalışanlar, can güvenliğini tehlikeye atmamak için yangın merdivenini kullanarak binayı terk edeceklerdir. Bakımı yapılmayan ve yangın esnasında problem yaşanabilecek yangın merdiveni, canhıraş binayı terk eden kişilere yardımcı olamazsa; esas büyük tehlike burada yatmaktadır.
Acil durumlarda bakım maliyetinin pek de büyük olmadığı anlaşılacaktır. Özellikle bina sahipleri, yöneticileri veya ailesini yangından kaçırmaya çalışan ebeveynler, bu tür maliyetlerin hiçbir canla kıyaslanmaması gerektiğini bilmektedirler. Günümüzde ülkemizde yakın zamanda yaşanan birçok yangın vakasında; içeride mahsur kalan vatandaşlarımızın yaşadıklarını hayal bile edemeyiz. Bu yüzden yangın merdiveni bakımı konusunda tereddüt dahi etmeden gereken yapılmalıdır.
Yangın Merdiveni Bakım Maliyeti Yüksek mi?
Yangın merdiveni bakımı, bina güvenliği ve yönetmeliklere uygunluk açısından önemlidir, ancak maliyetinin "yüksek" olarak değerlendirilip değerlendirilmemesi, bina sahiplerinin bakış açısına ve gerekli bakım sıklığına bağlıdır. Yangın merdivenleri kritik acil çıkış olarak görev yapmaktadır. Başta yangınlar olmak üzere binanın tahliye edilmesi gereken tüm zamanlarda yangın merdiveni kullanılır. Bakımlarının ihmal edilmesi, yalnızca bina sakinleri için riski artırmakla kalmaz, aynı zamanda güvenlik denetimleri sırasında ağır cezalara da yol açabilir.
Yangın merdiveni bakımı, düzenli denetimler, temizlik, yapısal değerlendirmeler ve korkuluklar, basamaklar ve sahanlıklar gibi tüm bileşenlerin uygun durumda olmasını sağlamaktır. Dış mekanlarda bulunan ve hava koşullarına maruz kalan yangın merdivenleri, pas, aşınma ve hava koşullarına bağlı hasarlar nedeniyle daha sık bakım gerektirmektedir. İç mekanlarda bulunan merdivenler ise daha korumalı olsa da, engelsiz olduklarından ve güvenlik standartlarını karşıladıklarından emin olmak için sürekli izleme gerektirir.
Yangın merdivenleri sürekli onarım gerektirmezken, güvenli kalmaları için rutin bakım ve periyodik bakım gerektirirler. Bakımı ihmal etmek, güvenlik tehlikeleri ve olası yasal sonuçlar da dahil olmak üzere daha büyük sorunlara yol açacaktır. Bazıları bunu bir maliyet yükü olarak görse de, yangın merdiveni bakımını uzun vadeli güvenlik ve yasal uyumluluk için gerekli bir yatırım olarak görmek daha doğrudur.

En Uygun Yangın Merdiveni Bakımı
Elbette tüm bu anlattıklarımızdan sonra tüketiciler yangın merdiveni bakımı konusunda en uygun maliyeti çıkaran firmalar ile görüşmek isteyecektir. Yüksek bir maliyet olmasa da eskiden kalma bir alışkanlık olarak en uygun fiyatı arayan tüketicilerin bilmesi gereken en önemli husus ise; deneyimli bir yangın merdiveni firması ile çalışmanın kendilerini birçok riskten arındırabileceğidir. Bu nedenle sektöründe gerçekten iyi işler çıkaran ve deneyimli olan yangın merdiveni firmaları daha göz önünde bulundurulmalıdır.
Türkiye’de her yıl onlarca can yangın merdiveni gibi basit görünen ancak gerektiğinde hayat kurtaran unsurların ihmal edilmesi yüzünden tehlikeye girmektedir. Kaybedilen canlardan sonra periyodik bakımların önemi artsa da bir müddet sonra risk yaşanmadığı için unutulmaktadır. Bunun önüne geçecek en önemli alışkanlık ise özellikle yangın sektöründe tüm araç-gereç, yangın kapısı, yangın merdiveni, ekipmanlar ve söndürme sistemlerinin muhakkak bakım sözleşmesi olması gerekliliğidir.

İlginizi Çekebilir!
-
Yangın Merdiveni Bakım Maliyeti Nasıl Düşürülür?
-
Düz Kollu ve Z Tipi Yangın Merdivenlerinin Detaylı Karşılaştırması
-
Makaralı Ve Dairesel: İhtiyaçlarınıza En Uygun Seçenek Hangisi?
-
Yangın Merdiveni Teknik Projelerinde Temel İlkeler ve Tasarım Kriterler
-
Yangın Merdivenleri Yükseklik Ve Malzeme Seçimi Üzerine Sorular
-
Z Tipi Ve Dairesel Yangın Merdivenleri Arasındaki Farklar
-
Yangın Merdiveni Kullanımında Yapılan Yaygın Hatalar
-
Yangın Merdivenleri Yükseklik Ve Malzeme Seçimi
-
Yangın Merdiveni Bakımı ve Uzun Ömürlü Kullanım İçin İpuçları
-
Her Apartmanda Yangın Merdiveni Olmak Zorunda mı?
-
Binalarda Yangın Merdiveni Kaç Kattan Sonra Yapılır?
-
Çelik Yangın Merdiveni
-
Yangın Merdiveni Çelik mi Betonarme mi?
-
Hastanelerde Yangın Güvenliği Kontrolü Nasıl Yapılır?
-
Okullarda Yangın Güvenliği Kontrolü Nasıl Yapılır?
-
Yangın Merdivenini Kim Denetler?
-
Yangın Merdiveni Amacı Dışında Kullanılabilir mi?
-
Yangın Merdiveni Kullanım Alanları
-
Yangın Merdiveni Bodrum Kata Kadar İnmek Zorunda mı?
-
Yangın Merdiveni Genişliği Kaç Cm Olmalı?
-
Yangın Merdiveni Ölçüleri
-
Yangın Merdiveni Nerede Olmalı?
-
Hayati Önem Taşıyan Yangın Merdiveni ve Seçim Kriterleri
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
İkinci El Yangın Merdiveni
-
Binalarda Yangın Merdiveni Nasıl Olmalıdır?
-
Yangın Merdiveni Acil Kaçış
-
Otellerde Yangın Merdiveni Yönetmeliği
-
Okullarda Yangın Merdiveni Yönetmeliği
-
Yangın Hidroforu Bağlantı Şeması Nasıl Olmalı?
-
Yangın Merdiveni Planı Çizimi
-
Yangın Merdiveni Nasıl Olmalı Yönetmelik?
-
Yangın Merdiveni Projesi