Yangın Merdiveni Kullanımında Yapılan Yaygın Hatalar
Olası yangın durumlarında insanların kaçmasına yardımcı olan yapılardan birisi yangın merdivenleridir. Bu süreç içerisinde yangın merdivenlerinin doğru bir şekilde kullanılması durumu oldukça önemlidir. Yangın sırasında paniklemek hata payını artıracağından yangın merdiveni kullanımında yapılan yaygın hatalar gibi olumsuz durumları da beraberinde getirir.
Yangın, ülkemizde en çok görülen doğal afetlerden birisidir. Bu nedenle yangın meydana geldiğinde yangın merdivenlerinin doğru bir şekilde kullanılması pek çok insanın hayatının kurtulabilmesi açısından önemlidir.

Yangın Merdivenine Erişebilmek
Öncelikle yangın sırasında yangın merdivenine erişebilmek en önemli adımlardan bir tanesidir. Yangın merdivenleri bulunduğu yer itibari ile çoğu zaman başka eşyalar ile önü kapatılmış durumdadır. Böyle bir durum yangın sırasında insanların hemen tahliye edilmesini zorlaştırır. Bu nedenle yangın merdivenlerinin önü asla kapatılmamalıdır.
Bina ve iş yerlerinde yangın merdivenlerinin bulunduğu yer ve kapılar işaretler ile gösterilmelidir. Buralarda yangın merdivenlerine açılacak olan kapıların kilitli şekilde bırakılması acil durumlarda insanların çıkmasını engelleyeceğinden sürekli olarak kontrol edilmelidir.

Yangın Merdivenlerinin Eşyalar İle Doldurulması
Pek çok iş yeri ve apartmanda olası acil bir yangın durumunda kullanılmak üzere tasarlanmış olan yangın merdivenleri, boş birer alan olarak görülerek eşyaların istiflendiği yerlere çevrilmiştir. Böyle bir durum acil yangın sırasında insanların bu merdivenleri kullanmasını engelleyerek kayıpların artmasına sebebiyet verebilir.
Yangın Merdivenlerine Bakım ve Onarım Yapılmaması
Yangın merdivenleri metal bir malzemeden üretildiğinden zaman içerisinde bazı sorunlar meydana gelebilir. Özellikle dışarıda bulunan yangın merdivenleri yağmur ve dış faktörlerinde etkisi ile paslanabilir.
Hem güvenilir hem de dayanıklı olması gereken yangın merdivenlerine düzenli bir bakımın yapılması oldukça önemlidir. Binaya çağırılacak bir denetleme birimi tarafından denetlenecek olan yangın merdiveninde, herhangi bir olumsuzluk varsa çıkabilecek olan yangından önce tüm müdahalelerin yapılması ihmal edilmemesi gereken adımlardan birisidir.
Yangın Merdiveninde İşaretlemelerin Eksik Yapılması
İnsanların yangın sırasında hızlı ve doğru bir şekilde tahliye edilebilmesi, yangın işaretlemelerinin eksiksiz yapılması ile mümkündür.
Hem yangın merdivenleri hem de yollarının etkin bir şekilde işaretlenebilmesi için şu adımlar gerekir;
- Ulusal standartlara ve yerel yangın güvenliği düzenlemelerine uygun bir şekilde yangın işaretlemelerinin yapılması
- Yangın merdiveni alanına gidilecek olan yerdeki işaretler düzgün şekilde aydınlatılmalı ve okunaklı olmalı
- Yangın merdiveni işaretleri her zaman düzgün ve görülebilir bir yerde bulunmalı
Tüm bu adımlar yangın sırasında insanların yangın merdivenine hızlı bir şekilde ulaşabilmesine yardımcı olacaktır.

Yangın Merdiveni Kapısının Kilitli Olması
Yangın merdiveni kapısının ve yangın merdivenine gidecek olan her türlü kapının kilitli şekilde tutulması ciddi tehlikelere yol açabilir. Yangın merdiveni kapıları her daim açık ve ulaşılabilir olmalıdır.
Bu kapılarda bulunan özel bir kilit sistemi personele gösterilmeli ve personel olası durumda aldığı eğitimler sayesinde kilidi açabilmelidir. Kapalı ise yangın kapısının anahtarları hemen ulaşılabilir bir yerde olmalıdır. Böylelikle yangın sırasında kargaşa ortamı oluşmadan anahtar yardımı ile kapalı olan yangın kapısı açılabilir.
Bina ve İş Yerlerinde Yangın Tatbikatı ve Bilgilendirmesinin Eksikliği
Bina ve iş yerleri gibi alanlarda çoğu insan olası bir yangın sırasında yangın merdivenlerinin nasıl kullanılacağı hakkında pek fazla fikre sahip değildir. Bu nedenle bina yöneticileri ve iş yerlerinde bulunan yetkin kişiler tarafından bir yangın tatbikatına düzenli aralıklarla yer verilmelidir.
Yangın sırasında insanlar aşırı paniğe kapılarak yanlış yerlere giderek bina içerisinden çıkmakta zorlanabilir. Fakat düzenli olarak meydana getirilecek bir yangın tatbikatı ile insanlar kaçacağı yeri öğreneceğinden fazla paniğe kapılmadan hemen binayı terk ederek kurtulabilir.
İlginizi Çekebilir!
-
Yangın Merdiveni Kullanımında Yapılan Yaygın Hatalar
-
Yangın Merdivenleri Yükseklik Ve Malzeme Seçimi
-
Yangın Merdiveni Bakımı ve Uzun Ömürlü Kullanım İçin İpuçları
-
Her Apartmanda Yangın Merdiveni Olmak Zorunda mı?
-
Binalarda Yangın Merdiveni Kaç Kattan Sonra Yapılır?
-
Çelik Yangın Merdiveni
-
Yangın Merdiveni Çelik mi Betonarme mi?
-
Hastanelerde Yangın Güvenliği Kontrolü Nasıl Yapılır?
-
Okullarda Yangın Güvenliği Kontrolü Nasıl Yapılır?
-
Yangın Merdivenini Kim Denetler?
-
Yangın Merdiveni Amacı Dışında Kullanılabilir mi?
-
Yangın Merdiveni Kullanım Alanları
-
Yangın Merdiveni Bodrum Kata Kadar İnmek Zorunda mı?
-
Yangın Merdiveni Genişliği Kaç Cm Olmalı?
-
Yangın Merdiveni Ölçüleri
-
Yangın Merdiveni Nerede Olmalı?
-
Hayati Önem Taşıyan Yangın Merdiveni ve Seçim Kriterleri
-
İtfaiye Raporu Nedir?
-
İkinci El Yangın Merdiveni
-
Binalarda Yangın Merdiveni Nasıl Olmalıdır?
-
Yangın Merdiveni Acil Kaçış
-
Otellerde Yangın Merdiveni Yönetmeliği
-
Okullarda Yangın Merdiveni Yönetmeliği
-
Yangın Hidroforu Bağlantı Şeması Nasıl Olmalı?
-
Yangın Merdiveni Planı Çizimi
-
Yangın Merdiveni Nasıl Olmalı Yönetmelik?
-
Yangın Merdiveni Projesi