Skip to main content

İtfaiye Raporu Nedir?


Binalarınızın için iskân almak istediğinizde veya işletme ruhsatına sahip olmak için gerekli işlemleri başlattığınızda mutlaka bulundurmanız gereken evraklardan birisi de itfaiye raporu olacaktır. Aynı zamanda yangın raporu olarak da bilinen bu belgeye sahip olabilmeniz için nereden başlayacağınızı ve hangi adımları tamamlamanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Yönetmeliği incelediğinizde itfaiye uygunluk raporu veya belgesi olarak karşınıza çıkacak olan bu kavramın bazı gereklilikleri bulunmaktadır. İlk başta yönetmeliğe uygunluğun arandığını vurgulayabiliriz.

İtfaiye Raporu Nedir? - Başarı Yangın

Yönetmelik doğrultusunda binalarda mutlaka bulunması gereken özellikleri gözden geçirmeniz gerekmektedir. Yapı malzemelerinin seçiminde, acil çıkış ve tahliye yollarının yapılmasında, yangın merdivenlerinin yönetmeliğe uygunluğunda dikkatli olmanız halinde bu belgeyi almanız kolaylaşacaktır.

İtfaiye Yangın Raporu Nasıl Alınır?

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Yangın Önlem Amirliğine iletilecek olan başvurularınızı il-ilçe Belediye Başkanlıkları aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. İşletmelerin çalışma ruhsatı almaları için doğrudan müracaat etmeleri mümkün olmayacaktır. Yapı kullanımına dair izin belgesinin, numarataj bilgisi veren belgenin, vekaletname veya ticaret sicil gazetesi örneği gibi evrakların bu aşamada talep edilebileceğini aktarmaktayız. Denetimlerden olumlu sonuçları alabilmeniz için tüm belgeleri eksiksiz şekilde tamamlamanız gerekmektedir. Aksi halde denetlemelerin askıya alınabileceğini ve belgeleri tamamlamanız için süre tanınacağını vurgulayabiliriz. İtfaiye raporu almak istediğinizde dair ön kayıt için başvuru yapmanızın ardından formu doldurmanız ve denetim için verilecek gün gelene dek işlemleri tamamlamanız yeterli olacaktır.

Olumlu İtfaiye Raporu Alma

Yukarıda sözünü ettiğimiz şartların yanı sıra, güvenlik holleri ve yangın kapılarının, elektrik ve aydınlatma sistemlerinin, yangın algılama ve uyarı sistemleri ile basınçlandırma, duman dedektör tesisatı, sulu yangın söndürme buna benzer daha pek çok aşamanın başarılı bir şekilde tamamlanmış olması gerekmektedir. Yangın söndürme sistemlerinde karbondioksit veya gazlı söndürme sistemlerinin yönetmeliğe uygun şekilde binalarda bulunması halinde olumlu itfaiye raporu alma aşamaları da hızla tamamlanacaktır. Bağlı bulunduğunuz belediyeye başvuru yaparken hangi evrakların gerekli olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Ruhsat ve denetim müdürlüğünden temin edilecek müracaat formu, yetkili imzası veya vekaletname, kira kontratı gibi evrakların dosyanızda bulunması gerekmektedir. Ek olarak istenebilecek evraklarla ilgili kurumdan bilgi almanız tavsiye edilmektedir.

Olumlu İtfaiye Raporu Alma - Başarı Yangın

Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği

Son dönemlerde inşaat sektöründe modern adımların atılması ve teknolojik malzemelerin tercih edilmesiyle binaların hızlı bir şekilde tamamlandığı görülmektedir. Yeni binalarda veya mevcut olan binaların sınıfının değişmesi gibi durumlarda uygunluğunun test edilmesi için birtakım yönetmeliklere uygun olup olmadığına bakılmaktadır. Bunlar arasında yer alan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik esaslarına göre, binaların acil durumlarda ve yangın gibi felaketler esnasında koruyuculuğunun uygun olup olmadığı test edilmektedir. Ruhsat izninin verilmesinde bu uygunluğun önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek mümkündür. İş yeri açma veya çalışma ruhsatını da konu edinmekte olan bu raporun elde edilmesinde belirtilen kanun hükümlerinin yerine getirilmesi son derece önemlidir.

Yangın Güvenlik Uzmanı Adem ÖZBEY. 0216 621 98 42