Günlük hayatta, yaşamı tehdit edici birçok faktörle karşılaşma riski her zaman vardır. Tehlike boyutu değişen olaylar, mal ve can güvenliği açısından uygun önlemleri mutlaka almayı gerektirir. Herhangi bir ayrım yapmadan herkes için eşit tehlike oluşturan yangın felaketi için her zaman hazırlıklı olmak, bireylerin hem kendine ve ailesine hem de topluma karşı sorumluluğudur. Yangın için çok eski dönemlerden beri alınabilecek klasik önlemler vardır. Ancak gelişen teknolojiden tüm sektörler olduğu gibi, yangın ekipmanları sektörü de payını almıştır. Günümüzde, yangına karşı hem önlem hem de müdahale niteliğinde birçok teknolojik sistem kullanılmaktadır.

Yangın söndürme sistemleri, önlem almada daha çok tercih edilmektedir. Yangın sprinkleri , yangına müdahale sistemleri konumunda olup, olay anında hayat kurtarıcı donanımda geliştirilmiştir. Yağmurlama sistemi de denilen sprinkler, yangınla mücadelede kullanılabilecek en etkili ekipmanlardır.

Sprink sistemleri, uygulanacak binaya göre tesisat üzerine, tavana veya duvara monte edilebilir. Farklı uygulama alanları için farklı boşaltma sistemleriyle tasarlanan sprinkler, yangın anında içerisindeki basınçlı suyu serbest bırakır. Yanına bağlı olarak içerideki ısı derecesi cam tüpü patlatacak seviyeye ulaştığında, sistem otomatik olarak devreye girer. Bu sayede, yangına daha başlangıç aşamasında teknolojik yöntemlerle müdahale edilebilir.

Yangın sprinkler sistemi , olay anında doğru müdahale edilebilmesi amacıyla farklı türlerde tasarlanmıştır. Bu sayede her ortama, uygun olan sistem monte edilerek yangına karşı önlem alınabilir. Sistemlerin uygulanmasında, donma riskinden deprem riskine ve ortamda yanıcı madde bulunup bulunmadığına kadar birçok faktör önem taşımaktadır.

Yangın söndürme sistemleri içerisinde önemli bir yeri bulunan sprinklerin temel kullanım amacı, yangını bastırmak ya da tamamen söndürmektir. Sistem öyle profesyonel tekniklerle tasarlanmıştır ki, kullanıldığı alana göre yangın elemanları arasındaki ilişkiyi keser, anında söndürme işlemini yapar.

Sprinkler, otomatik söndürme sistemleri olarak yangın için önlem almada önemli rol oynarlar. Islak boru sistemi, kuru söndürme sistemi , pre-action sistemi, delugo sistemi, su ve köpük sistemi ile su spreyi sistemi olmak üzere altı farklı türü bulunmaktadır. Binalara hangisinin uygulanacağına, mekanda yapılacak mühendislik incelemelerinden sonra karar verilir. Çünkü yangın için önlem almak kadar, doğru teknikle önlem almak da hayati önem taşımaktadır.

Temel parçaları diğer türlere göre daha az ve kullanımı çok daha basit olan ıslak boru sprink sistemlerinin kullanım alanı hayli geniştir. Sistemi çok basit olup, doğrudan su bir su tesisatına bağlıdır. Bu özelliği sayesinde yangın çıktığında, içerinin sıcaklığı yeterli dereceye ulaşınca sprinkler açılarak içerisindeki su yangın etmenlerinin üzerine boşalır.

Kuru borulu sprink sistemi ise, ıslak boru sistemine göre hem daha karmaşık ve profesyonellik isteyen hem de fazla maliyetli bir sistemdir. Bu sistemde, şebeke su yerine ava basıncı veya nitrojen gazıyla doldurulur. Yangın nedeniyle içerinin ısısının yükselmesi sonucu sprinkler çalışır ve şebekedeki basınç düşer. Bu sayede şebeke girişine yerleştirilen valf açılır ve boru su ile dolar. Dolan su, açık bulunan sprinklerden olay yerine boşalır. Ancak bu sistemde olaya müdahale, diğer sisteme oranla daha geç olur. Bu nedenle zamanlamayı iyi yapacak profesyonel bir planlamayla tasarlanmalıdır.

Bir diğer sprink sistemi olan Deluge sistemde ise, sprinkler aktif hale gelinceye dek şebekede su bulunmaz. Genel olarak, olay anında insanların tahliye edilmesinde zorluk yaşanacak bölgelerde uygulanmaktadır. Yangın çıktığında, alarm sisteminden gelen sinyalin vanayı çalıştırması mantığıyla geliştirilmiştir. Açılan vana, boruları suyla doldurur ve yangına etkili şekilde müdahale sağlar. Manuel olarak da çalıştırılabilen bir sistemdir.

Giderek gelişen teknolojinin bir etkisi olarak tasarlanan pre-action sprink sistemi, daha çok üstün koruma gerektiren yerler için geliştirilmiştir. Islak boru, kuru boru ve deluge sprink sistemlerinin birleştirilmiş hali de denebilir. Tek ve çift sinyalli olarak iki türü vardır. Hangisinin kullanıma uygun olduğu, uygulama yapılacak alana göre belirlenir. Sistemin, manuel çalışma gibi bir özelliği de vardır.

Sık kullanılan yangın sistemlerinden birisi olan su spreyi sprinki ise, deluge sistem mantığıyla işler. Dört farklı türü bulunan sistemin temel amacı yangına müdahale olmakla birlikte, yangını soğutucu etkisi de vardır.

Yangın sprinkler sistemi genel olarak, boru, sprink başlıkları, bağlantı parçaları, alarm, kontrol vanaları, yangın pompaları ve akış göstergesinden oluşur.

Sprinkler, tasarımına göre çalıştığında, alarm sistemi de devreye girer ve bina içerisinde bulunanlar yangına karşı uyarılır. Sprinkler hesaplama ve projelendirme yapılırken, çeşitli faktörler göz önünde bulundurulur. Öncelikle, uygulama yapılacak alanın risk grubu belirlenir. Düşük riskli, orta riskli ve yüksek riskli yerlerde uygulanacak otomatik söndürme sistemleri, ihtiyaçlara göre belirlenir. Tehlike sınıfı belirlendikten sonra uygulanacak sistemin tipi seçilir. Hidrolik analiz yapılır, borulama, su ihtiyacı ve boru askılama yöntemleri de belirlendikten sonra uygulama yapılır.

Sprinkler sistemi, yangın söndürmede ne kadar etkiliyse, uygulaması da bir o kadar detaylı ve zordur. Bireysel konut ve ofis haricinde yüksek katlı tüm binaların, yangına karşı sprinkler sistemiyle korunması yasal olarak zorunludur. Yüksekliği 30 metreyi geçen iş yerleri ile 51 metreyi geçen apartmanlar, 20’den fazla araç kapasiteli otoparklar, 200’den fazla yataklı otel ve pansiyonlar ile insan yoğunluğunun fazla olduğu alışveriş merkezi ve hastane gibi yerler, uygun sprinkler sistemiyle korunmalıdır.

Yangın söndürmede diğer sistemlere göre daha hızlı ve etkili bir yöntem olan sprinkler sisteminin fiyatları da, belirli aralıklarda değişiklik göstermektedir. Alanın büyüklüğü ve uygulanacak sistem, fiyatlar üzerinde değişikliğe sebep olmaktadır. Teknik donanımı ne kadar fazlaysa, sistem maliyeti de aynı oranda artmaktadır. Örneğin; sulu borulu söndürme sistemleri, yangına karşı çok hızlı şekilde müdahale sağladığı halde, fiyatları diğer sprink sistemlerine göre daha ekonomiktir. Çünkü sistemin işleyiş mantığı çok basittir. Direk su tesisatına bağlı olduğundan, kurulumu çok basittir.

En uygun maliyetlisi sulu söndürme sistemi olan sprink fiyatları, teknik özellikleri daha fazla olan sistemlerde yükselmektedir. Kuru borulu söndürme sistemi, deluge sistem, pre-action sprink sistemi ve su spreyli sistemlerde tesisat düzeneği daha detaylıdır. Bu da, maliyetler üzerinde doğrudan etkilidir. Ancak, olası bir yangın anında can ve mal güvenliğini sağlamak açısından işlevi düşünüldüğünde, sprinkler fiyatları , sistem performansına göre hayli ekonomiktir.

Yangına müdahale etmek ve olumsuz etkilerden korunmak için sürekli çalışmalar yapılmakta ve yeni yöntemler geliştirilmektedir. Kalabalık ortamlarda ve yüksek katlı binalarda kullanılabilecek en etkili yöntem, günümüz teknolojisinde sprinklerdir.

Sprinklerin de, yangın anında üstün performans gösterebilmesi için, farklı alanlarda kullanılabilmek üzere çeşitleri vardır. Ürünlerin tipi de fiyatları da kullanım alanına göre değişmektedir. Temel anlamda püskürtme amaçlı sistem olarak tasarlanan sprinkler , yangın anında hattaki suyu tümüyle yangın mahaline boşaltma özelliğine sahip olduğundan en hızlı müdahaleyi sağlar. Olay sırasında yangına müdahale kadar ne kadar hızlı şekilde müdahale edildiği de hayati derecede önem taşır.

Sprinkler sistemi, donanımı gereği özellikle yüksek ve kalabalık binalarda güvenli bir söndürme sistemidir. Uluslararası standartlarda imalatı yapılan sistemin tasarımından kurulumuna, test edilmesinden bakım ve tadilatına kadar tüm aşamaları alanında yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır. Binalara uygun sistemler, yetkili kişiler tarafından tasarlanıp kurulduğunda, yangına karşı güvenli bir sprink yöntemiyle önlem alınmış olur. İtfaiye raporu ve danışmanlık hizmeti için Başarı Mühendislik ile irtibat sağlayınız. 0216 621 98 42