Yangın Nedir

Ateş, yanma sürecinin görünür etkisidir – özel bir kimyasal reaksiyon türü . Havadaki oksijen ile bir tür yakıt arasında oluşur . Kimyasal reaksiyondan elde edilen ürünler, başlangıç ​​materyalinden tamamen farklıdır.

Yanmanın meydana gelmesi için yakıtın tutuşma sıcaklığına kadar ısıtılması gerekir . Yeterli ısı , yakıt ve oksijen olduğu sürece reaksiyon devam edecektir . Bu, ateş üçgeni olarak bilinir.

Ateş üçgeni

Yangının oluşması için oksijen, yakıt ve ısıya ihtiyaç vardır. Bu, ateş üçgeni olarak bilinir.

Yanma, Yeterli miktarlarda yakıtın oksijenle reaksiyona girerek ısı enerjisine dönüşmedir. Mevcut oksijen miktarına bağlı olarak yanma yavaş veya hızlı olabilir. Alevle sonuçlanan yanma çok hızlıdır ve hızlı yanma olarak adlandırılır.

Yanma sürecinde kimyasal reaksiyon

Yakıtlar katı, sıvı veya gaz olabilir. Yanma sırasında sadece gazlar reaksiyona girebilir. Gazlar moleküllerden (atom grupları) oluşur. Bu gazlar yeterince sıcak olduğunda, gazlardaki moleküller parçalanır ve yeni ürün molekülleri – su molekülleri (H 2 O) ve karbondioksit molekülleri (CO 2 ) – ve diğer ürünler oluşturmak için havadaki oksijenle yeniden birleşir ve yanma tamamlanır.

Isı yangını sürdürür. Alevin ısısı kalan yakıtı tutuşma sıcaklığında tutacaktır.  Alev, yayılan oksijeni tutuşturur ve yangın daha çok yayılır. Yeterli yakıt ve oksijen olduğu sürece ateş yanmaya devam eder.

yakıt + oksijen = yanma ürünleri (esas olarak CO 2 + H 2 O) + ısı enerjisi.

Tam yanmada, yanan yakıt yalnızca su ve karbondioksit üretecektir. Alev tipik olarak mavidir.

Tam yanmada, yanan yakıt sadece su ve karbondioksit üretecektir. (duman veya diğer ürünler olmaz). Alev tipik olarak mavidir. Bunun olabilmesi için, yakıt gazı ile tamamen birleşmeye yetecek kadar oksijene ihtiyaç vardır.

Çoğumuz evde yemek pişirmek için genellikle doğal gaz olarak bilinen metan gazı (CH 4 ) kullanıyoruz. Gaz ısıtıldığında (bir alev veya kıvılcım ile) ve atmosferde yeterli oksijen varsa , moleküller parçalanır ve tamamen su ve karbondioksit olarak yeniden oluşur .

Yavaş Yanma

Yavaş yanma, karbon  ve karbon monoksit  ile su ve karbondioksit gibi ürünler üretir. Yanan alevde tipik olarak sarı veya turuncudur ve duman vardır.

Bir kimyasal reaksiyon sırasında yeterli oksijen yoksa, yavaş yanma meydana gelir ve karbon (C) ve karbon monoksit (CO) ile su ve karbondioksit gibi ürünler üretilir. Yavaş yanma sırasında tam yanmaya göre daha az ısı enerjisi açığa çıkar.