Yangın Çıkışları

Yangın Çıkışları

Çoğunlukla, bu terimler bir binanın dışına açılan son yangın çıkışına (kapılar) atıfta bulunur, ancak terim aynı zamanda son yangın çıkışına giden yollarda bina içindeki tüm kapılar için de doğru bir şekilde kullanılır. Bu yazıda yangın çıkışlarından veya yangın çıkış kapılarından bahsettiğimizde NİHAİ yangın çıkışlarına atıfta bulunuyoruz.

Normal girişiniz de dahil olmak üzere dışarıya açılan herhangi bir kapı potansiyel olarak bir yangın çıkışıdır.

Yangın çıkması durumunda, personelin ve ziyaretçilerin tesisinizi olabildiğince çabuk ve güvenli bir şekilde tahliye etmeleri mümkün olmalıdır. Bu genellikle personelinizin veya halkın girdiği kapıdan geçer. Bununla birlikte, kaçış mesafesini azaltmak veya ana giriş / çıkışın yangınla engellenmesi durumunda alternatif bir çıkış sağlamak için genellikle ek yangın çıkışları kurulacaktır. Sürgülü veya döner kapılar, özellikle yangın çıkışı olarak kullanılması amaçlanan çıkışlarda kullanılmamalıdır. Kapalı avlulara açılan kapılar da yangın çıkışı olarak uygun olmayabilir.

Nihai yangın çıkış kapıları açık bırakılabilir

Güvenlik elbette ayrı bir konu olabilir, ancak örneğin sıcak günler gibi son yangın çıkış kapılarının açık tutulması tamamen kabul edilebilir. Bunun olmaması gereken tek zaman, son yangın kaçış kapısının aynı zamanda yangına dayanıklı bir kapı görevi görmesidir – bu çok nadir olsa da. Açık bırakılan yangın çıkış kapıları konusu, kapalı tutulması gereken iç yangın kapıları konusu ile sürekli olarak karıştırılmaktadır.

Yangın çıkışları bina içinden kolaylıkla açılabilmelidir

Yangın çıkış kapıları, acil durumda kullanabilecek herhangi bir kişi tarafından kolayca ve hemen açılmasını engelleyecek şekilde kilitlenmemeli veya sabitlenmemelidir. Acil bir durumda içeriden herhangi birinin kolayca açmasına izin verecek şekilde yangın çıkış kapılarını sağlamanın çeşitli yolları vardır:

Bina kullanımdayken yangın çıkış kapıları kilitlenmemelidir

Bununla birlikte, bir bina kullanılmadığında gerektiği kadar güvenli bir şekilde kilitlenebilir. Zincirler, asma kilitler veya çelik çubuklar gibi çarpıcı güvenlik önlemleri gerekiyorsa, sabah binaya ilk giren kişinin tüm bunları kaldırması gerekir. Giriş alanında genellikle kırmızıya boyanmış kullanılan güvenlik cihazlarının (örneğin asma kilit) şekillerinin ve üzerine kaldırılan asma kilitlerin vb. Asıldığı duvara monte bir pano oluşturulması tavsiye edilir. Bu, personelin kapıların hala kilitli olduğunu unutmasını önlemek için görsel bir yardımdır. Güvenlik cihazlarının kilidini açmayı unutmak ciddi kovuşturmalara neden olabilir. Bu nedenle, yalnızca uygun panik çubukları vb. Kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunlar mükemmel güvenlik sağlayabilir ve acil bir durumda güvenli bir kaçış sağlar.

Yangın çıkış kapıları her renk olabilir

Önemli olan, çıkış kapılarının yönetmeliğe uygun olarak üretilmiş olmasıdır.

Yangın çıkış kapıları kaçış yolunda dışarıya doğru açılmalıdır.

Bununla birlikte, işyerinde, kamuya açık olmayan 60 personelden daha azını barındırıyorsa, dışarıya doğru açılan bir çıkış kapısına izin verilebilir.

Bir binayı ne kadar çok insan kullanırsa o kadar fazla yangın çıkışı gerekir

Ofis olarak kullanılan eski binalarda yangın merdiveni genişliği minimum 70 cm’ olmalıdır. Kullanıcı sayısına karşı genişlik gereksinimlerinin tüm ayrıntıları ve gerekli çıkış sayısı için Yangın yönetmeliği yeterli bilgileri vermiştir.

Acil durum yolları ve yangın çıkışları işaretlerle gösterilmelidir

Yangın çıkış yolları, acil durum çıkış işaretleriyle açıkça işaretlenmeli ve elektrik güç kaynağı kesilse bile yeterince aydınlatılmalıdır. Bu nedenle, acil durum yolları ve yangın çıkışları , normal aydınlatmanın arızalanması durumunda genellikle yeterli yoğunlukta şarjlı acil durum aydınlatması gerektirir. Son yangın çıkış işaretleri kendiliğinden aydınlatılabilir veya bir acil durum ışığı ile dışarıdan aydınlatılabilir durumda olmalıdır.

Acil durum yolları ve yangın çıkışları engellerden uzak tutulmalıdır

Nihai yangın çıkış kapıları asla içeriden veya dışarıdan bloke edilmemelidir. Aynı şekilde, dahili kaçış yolları bloke edilmemelidir. Yakıt kaynağı olan, tutuşma riski oluşturan veya yanıcı olan ve yangının yükünü veya yayılmasını artırması muhtemel maddeler, kaçış yolu olarak kullanılacak herhangi bir koridor, merdiven veya sirkülasyon boşluğuna yerleştirilmemelidir. Bu tür öğeler arasında portatif ısıtıcılar (şişelenmiş gaz veya elektrikli radyant ısıtıcılar), gaz silindirleri vb. Bulunur.

Yangın çıkışı bir yola veya otoparka çıkarsa, ‘Park Etmeme’ tabelasına ihtiyaç vardır.
Mümkünse bir bariyer de yerleştirilebilir.